Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ще отиде в понеделник при президента, за

...
Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ще отиде в понеделник при президента, за
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС отиват при президента за папката с първия мандат с надеждата да сфомират кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ще отиде в понеделник при президента, с цел да получи първия мандат и да предложи държавно управление, с което да се постави завършек на политическата рецесия, която държи в плен България към този момент трета година. Съставянето на държавно управление с по-дълъг небосвод на ръководство е от изключителна значимост както поради комплицираната геополитическа обстановка, така и поради повишената заплаха от срив на парламентарната народна власт.

Очаква се и в понеделник заран да стане ясно кой е претендентът за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Депутатът Любен Дилов-син заяви пред националното радио, че най-вероятно ръководителят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков ще вземе досието с мандата от президента.

С връчването на мандата Гордиевият възел на политическата рецесия в страната или ще стартира да се разплита, или ще се затегне още повече, откакто всички парламентарни групи към този момент оповестиха своите мнения по отношение на поддръжката или присъединяване в възможни диалози по съставянето на държавно управление с него.

След извършения първи кръг съвещания с парламентарните сили стана ясно, че ще предложи държавно управление на малцинството, само че в случай че то не събере поддръжка, ще има нови избори. Самият Борисов акцентира, че единствената допустима постоянна формула за ръководство е с присъединяване на първите три политически сили.

Движение за права и свободи ще поддържа ГЕРБ и ще разчита на президента да убеди останалите парламентарни сили да създадат същото.

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) няма да поддържа нито кабинет на и Движение за права и свободи, нито подобен на „ Възраждане “, ако се стигне до опит за държавно управление с третия мандат.

Втората политическа мощ в страната – ДПС, към този момент съобщи и пред президента Радев, че ще поддържа първия мандат с претекста, че „ хората не желаят нови избори, а политическият развой в страната да се възстановява, и да има постоянен кабинет, който да взема решение проблемите на хората “. Нормално е и въпреки всичко да бъде подсилен мандатът на спечелилия в изборите, а и е неуместно дребни партии да желаят поддръжка от огромните, при изискване, че същите сили биха застанали и в настройка с първия мандат, сподели Йордан Цонев от партията.

От ПП-ДБ неведнъж обявиха, че първият мандат няма да получи тяхната поддръжка под никаква форма, и обединението ще остане в съпротива. Съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев, както и някогашният министър председател (избран с гласовете на ГЕРБ-СДС, до момента в който бяха в „ сглобка “) акад. Николай Денков предпочетоха общуването с водача на Бойко Борисов да е посредством медиите и обществените мрежи, където оповестиха, че Борисов не може да разчита на тяхната поддръжка, така като именно той бил „ свалил кабинета „ Денков-Габриел “.

„ Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на държавно управление с първия и с втория мандат. Аргументите ни за това са доста ясни - счупиха работеща управническа формула - да, сложна, скърцащула, само че форма, която поддържаше болшинство, което до началото на януари (2024 г.) с положителни темпове организираше нужните промени. По време на предизборната акция изгори и всички вероятни полета на взаимоотношение. Към сегашния миг нито има знак, нито каквито и да било условия за смяна на тази наша позиция. Затова изрично я удостоверявам ", заяви преди дни Надежда Йорданова от обединението.

От „ Възраждане “ остават на твърдата позиция, че мандат на друга партия с изключение на тяхната няма да поддържат. Ако се стигне до третия мандат и президентът реши да им го връчи на тях, то кабинет ще бъде формиран единствено с техни специалисти.

От партията към този момент отхвърлиха предлагането на ГЕРБ-СДС да седнат на една маса за договаряния по съставянето на държавно управление с претекста, че „ единственото държавно управление, което политическата организация ще поддържа, е кабинет с мандат на " Възраждане ". От партията оповестиха и че в случай че получат мандат, слага пет условия пред всички партии без Движение за права и свободи (с които даже няма да преговаря): „ осъществяване на референдум за опазване на българския лев, осъществяване на референдум за излизане от НАТО, унищожаване на глобите против Руската федерация и финансови обезщетения за пострадалите от тях български бизнесмени, преустановяване на изпращането на военна помощ за Украйна и недопускане на въвличането на България във военния спор посредством изпращане на български боен контингент, привикване на преговорен екип за предоговаряне на изискванията за участието на България в Европейския съюз, които все още не са преференциални “.

И Българска социалистическа партия изрично разгласи, че няма да поддържа мандат на ГЕРБ-СДС. Въпреки че вътрешнополитическите битки вътре в столетницата вземат превъзходство над останалите политически каузи на партията, даже и изключеният от парламентарната група на БСП Калоян Методиев да поддържа вероятно правителство с първия мандат, надали ще притегли някой от някогашните си сътрудници за същата концепция. Седмица след изборите от Българска социалистическа партия отклониха поканата на ГЕРБ-СДС за договаряния за сформиране на кабинет с претекста, че „ Българска социалистическа партия има поредна политика и решение на Националния съвет да не поддържа държавно управление с мандат на и на Движение за права и свободи, а форматът, който предлага, опонира на разбирането за надпартийно и експертно държавно управление, което да извади страната от политическата и институционална рецесия “.

Все отново от Българска социалистическа партия прецизираха, че ще водят диалози в границите на парламентарния разговор за законодателната стратегия на 50-ото Народно събрание и целите на България.

Първият мандат не може да се надява на поддръжка от партията на Слави Трифонов – Има Такъв Народ, въпреки преди дни ръководителят на парламентарната й група Тошко Йорданов да съобщи, че ще седнат на диалози с Борисов. По време на консултациите с президента Радев от Има Такъв Народ напряко си желаеха да им бъде даден третия мандат, като дадоха обещание да намерят задоволително поддръжка за сформиране на експертно държавно управление, даже с министър председател от друга политическа мощ. " Не държим министър председателят да е от " ИТН ". Подходът на беше " предлагаме експертен кабинет, само че министър председателят, външният и военният от нас ", което не е метод за експертен кабинет. Той може да бъде непосредствен до някоя политическа партия, но не е наложително да е нашата, в случай че всички останали са съгласни. Няма проблем за нито една партия, в случай че има единодушие от останалите ", сподели ръководителят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов след консултациите при президента.

От най-малката парламентарна група „ Величие “ също оповестиха, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС, само че не за друго, а тъй като са потърсили среща с Бойко Борисов, само че настояването им е било отхвърлено.

" И ние нямаме изясненост какво ще прави това държавно управление и какви задължения поема. Едно експертно държавно управление би било " криене ", зад което ще има съдружни връзки, които не би трябвало да бъдат забележими за необятната общност. Това е тип популизъм и измама, която се разиграва в постройка на Народното събрание. Най-близо до нас стои програмно държавно управление с ясни цели, задания от лицата, които имат най-голямото доверие да го сформират “, разгласи водачът на " Величие ".

Ако спиралата с връчването и връщането на мандатите се завърти и досиетата бъдат върнати неизпълнени, то страната ни се изправя пред седмите подред предварителни парламентарни избори в границите на три години.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР